28 maart 2024

Verduurzamen wordt VerduurSAMEN!

Begin maart organiseerde we vanuit het Branche Brede Spoor Overleg de urgentiesessie duurzaam spoor.

In deze urgentiesessie zijn de bestuurders van spooraannemers en ProRail met elkaar in gesprek over de vragen: hoe gaan we met elkaar een duurzaam spoor realiseren? Hoe gaan we daarin samenwerken? Waar lopen we tegen aan? En waar kunnen we elkaar daarbij helpen?

Het illustere duo Martijn & Martijn (Martijn in ’t Veld, GBN Groep en Martijn Bruines โ€“ BAM Infra Nederland) begeleidden het gesprek.

De sessie werd dit keer gehost door BAM vanaf de RailTech Europe ’24. Bij de stand van BAM stond koffie klaar en na afloop een lunch. Goed geregeld!

Ook konden we gebruik maken van de dome (een opblaasbare zaal) voor het voeren van het gesprek.

Martijn in ’t Veld In โ€™t Veld na afloop van de sessie: โ€œHet was hard werken vandaag. Maar wat een mooie sessie!โ€

En dit is ook te verklaren.

Naast de uitdagende akoestiek van een beurslocatie, zitten we namelijk met elkaar in een spannende fase van de duurzaamheidstransitie.

We staan samen op het kantelpunt naar borging, versnelling en opschaling. Dat betekent dat we inmiddels veel hebben geleerd uit pilotprojecten, we prachtige visies en transitiepaden aan het papier hebben toevertrouwd en dat we nu het met elkaar moeten hebben over HOE gaan we invulling geven aan die ambities en het gewoon doen?! Dan komen de vragen op tafel waar het echt over gaat: โ€œWie staat aan de lat voor welk stukje van het proces?โ€, โ€œWie heeft welke taken uit te voeren, rollen te pakken en investeringen te plegen?โ€

Dat zijn spannende vragen die we met elkaar moeten beantwoorden en vervolgens ook in de praktijk moeten brengen.

Het is dan mooi om te zien dat binnen deze setting dit gesprek met elkaar gevoerd kan worden. Dat er voldoende veiligheid is om โ€˜hard op de bal en zacht op de manโ€™ te benoemen waar de problemen liggen en dat er wederzijds handreikingen worden gedaan om met elkaar aan oplossingen te werken.

Want alleen met elkaar, als keten, kunnen we de spoorsector en het spoor zelf verder verduurzamen. Verduurzamen wordt dan al snel VerduurSamen!!!