29 februari 2016

Sloop Steiger 113 uniek project voor Almere en daarbuiten

Ze zijn er klaar voor: de GBN (voorheen Grondbank Nederland), Antea Group en de Gemeente Almere. Rond 1 april 2016 starten zij met de sloop van Steiger 113 in Almere. Een voormalige drukkerij en loods die volledig wordt afgebroken. Volgens Renate Huismans, werkvoorbereider GBN, wordt er niet lukraak gesloopt: “Voor 85 procent van het materiaal dat vrij komt, is een nieuwe bestemming gevonden”.

Waar normaal gesproken ongeveer tien materiaalstromen per project worden bepaald, is Huismans verder gaan kijken. Uiteindelijk zijn er 76 verschillende materiaalstromen opgesteld. Vervolgens is Huismans gaan bekijken of de materialen een nieuwe bestemming in de regio kunnen krijgen.

Circulaire sloop
En met succes. De Kringloopfabriek Almere neemt 45 verschillende materiaalstromen over. Dit zijn materialen als deuren en lichtschakelaars. Al het dakleer gaat naar Roof2Roof en drie materiaalstromen worden direct duurzaam hergebruikt in een nog nieuw te bouwen pand op de locatie van Steiger 113. Hierdoor ontstaat een circulaire sloop waarin grondstoffen maximaal worden hergebruikt en er zo min mogelijk uit de natuur wordt gehaald.

Frank Rens, projectcoördinator voor de Grondbank Nederland, heeft samen met Huismans nauwkeurig gekeken naar alle materiaalstromen. Vervolgens hebben ze voor twaalf stromen LCA’s (Life Cycle Assesment) en LCC’s (Life Cycle Cost) opgesteld. “Bij een LCA kijken we naar de milieu-impact van een materiaalstroom. Hoeveel CO2 komt er bijvoorbeeld vrij bij het slopen, vervoeren en verbranden van de houten kozijnen. Bij LCC draait het om de kosten van de desbetreffende materiaalstroom. Door bijvoorbeeld de kozijnen te hergebruiken voor het nieuwe pand. Vaak vertellen mensen wel dat ze groen ondernemen, maar kunnen ze het niet hard maken. Door onze LCA’s en LCC’s kunnen we zwart op wit aantonen dat we duurzaam ondernemen,” aldus Rens.

Bouwteam
Een ander innovatief aspect aan het project Steiger 113 is de vorming van een bouwteam. Rogier Peereboom, werkvoorbereider voor sloper Maton de Rooy BV, vertelt dat het werken op deze manier nog niet veel voorkomt, maar zeker toekomst heeft. “Het ontzorgt onze opdrachtgever en het project wordt al in het voortraject geoptimaliseerd. Hierdoor kan de uitvoeringsfase probleemloos verlopen,” aldus Peereboom.

Samenwerking
“Op de locatie van Steiger 113 komt het nieuwe upcycle centre van Almere”, vertelt Henk Verschuuren. Verschuuren is vanuit Antea de projectleider voor Steiger 113 en heeft op het gebied van stadsreiniging en vastgoed een langdurige relatie met de gemeente Almere.
De samenwerking tussen alle partijen verloopt goed. Volgens Huismans is dit dan ook de reden waarom het project in de voorbereiding al een succes is.

Upcycling
Dat de samenwerking meer dan goed verloopt, beaamt ook Hans Michgelsen, hoofd toezicht bij de gemeente Almere. Hij is enthousiast over het project. “Het slopen van gebouwen is op zichzelf al iets nieuws voor onze jonge gemeente. Wij bouwen vooral nieuw. Toen GBN hun plan presenteerde was ik echt verbaasd, ik wist niet dat ze dit kunnen. Waar de gemeente Almere ooit met een recycling perron begon, gaat het nu nog een stap verder. De materialen die vrijkomen bij de sloop en anders worden vernietigd, worden nu elders hergebruikt en hierdoor ontstaat upcycling en dat is mooi” aldus Michgelsen.

HISER
GBN heeft dit project ook aangemeld als case study voor het Europese onderzoeks- en innovatieproject HISER (onderdeel van Horizon 2020). Het doel van Project HISER is het ontwikkelen en demonsteren van diverse totaaloplossingen voor het terugwinnen van grondstoffen uit de steeds complexere bouwwerken tijdens de sloop. Door heel Europa heen worden vijf casestudies bestudeerd. Perceel Steiger 113 in Almere zal één van deze vijf worden.