#Circulariteit, de toekomst is nu! Doe jij mee?

22 september 2022

Nationale Grondstoffendag

Op 7 September was het Nationale Grondstoffendag. Elk jaar wordt er op deze datum aandacht gevraagd voor de rol van de overheid op het gebied van hergebruik en het opwaarderen van de bestaande grondstoffen. De overheid heeft een grote rol in het creëren van een circulaire economie en dus ook hoe we met onze grondstoffen om gaan:

·       Op welke wijze zijn de afval- en reststromen beschreven in een overheidsbestek?
·       Welke eisen worden er gehanteerd voor het gebruik van ‘nieuwe’ grondstoffen?
·       Maakt de overheid gebruik van circulaire grondstoffen mogelijk in een project?
·       En hoe gaat de overheid zij in het inkoopproces om met circulaire grondstoffen?

Dit is een kleine greep uit de vragen die van belang zijn voor het verder ontwikkelen van een circulaire economie.

Bij steeds meer gemeenten in Nederland staat circulariteit hoog in het vaandel. We zitten met zijn allen op de juiste route, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Bij GBN Groep zijn we daarom erg blij met deze landelijke initiatieven om bewustwording voor het belang van het hergebruik en opwaarderen van bestaande grondstoffen te creëren en aan te moedigen. Een circulaire economie creëer je samen! Hoe meer instanties, overheden en bedrijven hier bewust van zijn, des te groter is de impact en de normalisering van het inzetten van circulaire grondstoffen en producten.

Mee werken aan deze circulaire economie? Dat kan iedereen! Kijk op deze ‘Nationale Grondstoffendag’ maar eens extra goed om u heen. Lokaal en in onze eigen omgeving zijn er zoveel mogelijkheden voorhanden. De één zijn afval kan een grondstof zijn voor de ander! Dit kan in de kleine dingen zitten op persoonlijk vlak. Zoals je kleding kopen via marktplaatsen, je ‘oude’ spullen aanbieden bij een kringloopwinkel, of meer tweedehands kopen: sommige grote internetwinkels bieden de mogelijk.

GBN Groep doet dit dagelijks op grote schaal door materiaalstromen één voor één circulair te maken. Afval- en reststromen, die kennen wij niet. Value cases creëer door het oplossen van een probleem in de markt? Daar zit onze expertise! De afgelopen jaren hebben wij de keten gesloten voor grond en grondstromen, beton, ballast, bouwstoffen en kunstgras. Hier hebben wij succesvolle value cases van gemaakt en de technologieën die wij voor de recycling gebruiken, blijven wij door ontwikkelen.

Samen bereik je meer, kan je meer en leer je meer. Daarom hebben wij bij GBN Groep een team ketenregisseurs die bij de uitvoering van projecten, advies geven op het gebied van circulariteit en meedenken in wat de(circulaire) mogelijkheden zijn.

#Circulariteit, de toekomst is nu! Doe jij mee?