02 april 2020

Merwede Kanaalzone : Van sloop tot sanering naar samenwerking!

Het gebouw van RotoSmeets in de Merwede Kanaalzone te Utrecht is succesvol circulair gesloopt door GBN, Lek Sloopwerken en Lek Mining.  De reden van de circulaire sloop van het gebouw is omdat het terrein onderdeel is van de nieuwe Utrechtse wijk ‘Merwede’. In dit gebied bouwen projectontwikkelaars en de Gemeente Utrecht een energiezuinige, duurzame en groene stadswijk met een hoge bebouwingsdichtheid. Om na de circulaire sloop het terrein geschikt te maken voor de ontwikkeling van de woningen moest er een bodemsanering uitgevoerd worden.

GBN heeft de bodemsanering van verontreinigde grond met minerale olie succesvol uitgevoerd, het project kan nu door naar een volgende fase!

Gebouw T is ook een onderdeel van de Merwede Kanaalzone. Lek Mining is het gebouw aan het demonteren voordat de totaalsloop wordt ingezet.  Waardevolle bouwmaterialen blijven hierdoor gespaard en zijn direct geschikt voor hergebruik. Voor een ander Utrechts project, project Overhoop , wordt hiermee de inkoop van nieuw hout bespaard en is er een directe reductie op de uitstoot van C02. Overige materialen die tot nu toe bij het demonteren zijn geoogst zijn gipsplaten, houten panelen, wandcontactdozen en pvc-buizen! GBN is als adviseur verbonden aan het demonteren van dit gebouw.

Het project Merwede Kanaalzone is een mooi voorbeeld van hoe GBN met haar verschillende disciplines en expertises de keten sluit!