28 maart 2024

Madopt gelanceerd!

Vorige week werd Madopt gelanceerd, een belangrijk onderdeel van de Circulaire Grondstoffen Corridor Utrecht. Via Madopt vinden zoekers en aanbieders elkaar op een effectievere wijze dan wat voorheen mogelijk was.

GBN Groep heeft in opdracht van Rijkswaterstaat, de Circulaire Grondstoffen Corridor ontwikkeld. Een programma dat bestaat uit vijf onderdelen die allen georganiseerd moeten worden om grond- en grondstoffenstromen op elkaar aan te sluiten. Het programma is ook geschikt voor andere stromen als materialen en producten. De circulaire economie functioneert enkel bij samenwerking. Die samenwerking is onontbeerlijk om stromen op elkaar af te stemmen. En voor een goede samenwerking is het nuttig om heldere afspraken met elkaar te maken. Daarmee worden verwachtingen duidelijk en ontstaat er later geen gedoe.

We zijn trots om te zien hoe de Circulaire Grondstoffen Corridor Utrecht zich ontwikkeld en hoe hier mooie samenwerkingen uit voortkomen die de transitie naar een circulaire economie gaan versnellen. Een mooi voorbeeld hiervan is Madopt!

Hoe werkt Madopt? Bedrijven betrokken bij (ver)bouwprojecten maken kenbaar welke donormaterialen ze graag willen adopteren. Verkopers krijgen wekelijks updates van voor hen relevante madoptieverzoeken. Dit scheelt de partij die wil hergebruiken allerlei marktplaatsen afstruinen. Ook hoeven verkopende partijen nu niet eerst aanbod op allerlei marktplaatsen te zetten.

Madopt is niet nieuw. In 2020 begon de bouw van de allereerste versie. Bij projecten van Repurpose werd deze getest. Erna volgde het proefjaar met zo’n 30 actieve bedrijven en 100 gebruikers. In dit jaar is voor 8 ton aan inkoopwaarde aan zoekvragen geplaatst. Op de meeste zoekvragen volgde meerdere aanbiedingen.

Madopt is een belangrijk onderdeel van de Circulaire Grondstoffen Corridor Utrecht (CGC) Utrecht. De ambitie van de CGC Utrecht is om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en bij elkaar te brengen. Dit op basis van een lokaal groeiend netwerk van partijen die steeds beter samenwerken. Via Madopt is hergebruik organiseren in en tussen projecten, nu en in de toekomst, goed mogelijk.

Madopt wordt mede mogelijk gemaakt door REACT-EU “Kansen voor West II” & EFRO-programma “Kansen voor West III”.