Kennis, expertise en ervaring! Dit is hoe GBN Groep de keten sluit en haar verschillende disciplines samen laat komen.

19 januari 2021

Hoofdstation Groningen: De plek waar de sporen van GBN Groep samenkomen

Bij de realisatie van Hoofdstation Groningen worden een divers aantal werkzaamheden uitgevoerd, waaronder het omleggen en aanleggen van (opstel)sporen, het verbouwen van het stationsgebouw met behoud van de uitstraling van het monumentale stationsgebouw en de bouw van extra (service)perrons.

Dit project heeft een looptijd van een aantal jaar: Strukton Rail neemt de aanpassing van de spoorse infra voor haar rekening, Strukton Civiel de aanpassing van het stationsgebied Verschillende Strukton deelbedrijven, onder andere Strukton Civiel Noord en Oost, Molhoek –CCT, Strukton Prefab Beton en GBN Groep werken hier aan mee met ieder zijn eigen specialisme en expertise. Hierbij is een goede samenwerking een must.

Hoofdstation Groningen is een mooi voorbeeld van een project waarbij verschillende disciplines van GBN Groep samenkomen.  Zo begon het project in mei 2019 met de realisatie van betere bereikbaarheid van Groningen en het aanleggen van extra sporen op de Vork, aanpassen van de perrons en het doorkoppelen van sporen naar station Groningen. Hiervoor heeft GBN Ballast Recycling duizenden tonnen gewassen spoorballast per trein vanaf onze reinigingsinstallatie in Roosendaal getransporteerd naar Groningen.

Medio 2020 zijn de oude sporen die deel uitmaakte van het oude station Groningen gedemonteerd en afgevoerd. De oude ballast die daarbij is vrijgekomen krijgt tijdelijk een tweede leven als heiplateau voor de diepwandstelling. Als de diepwand gereed is, zal de oude ballast afgevoerd worden naar onze reinigingsinstallatie in Sappemeer waar het wordt opgewerkt tot halfabricaten voor diverse toepassingen zoals beton, spoorbouw en groenproducten.

Voor de realisatie van de heiplateau zet GBN ook haar expertise in op het gebied van circulair sloop, betonrecycling en circulair advies. Zo wordt het puin, dat afkomstig is van de sloop van diverse opstallen, op het terrein gebroken en toegepast als fundatielaag voor de werkwegen. Zo wordt dit puin niet direct afgevoerd als afvalstof maar heeft het een nuttige toepassing die ook nog eens bijdraagt aan de C02 reductie door het aantal transportbewegingen te beperken.

Bij de werkzaamheden die worden uitgevoerd, komen ook diverse grond en grondstromen vrij. Onze medewerkers op de locatie ondersteunen in het project bij het afvoeren van de vrijkomende grondstromen uit de bouwkuip.  Dit doen we in nauwe samenwerking met onze collega’s binnen Strukton en zorgen zo voor een goede afstemming, planning en met de back up van eigen locaties in de omgeving kan er snel geschakeld worden en kan grondafvoer gegarandeerd worden. Hierdoor waarborgen we de doorloop van het project.  Dit geldt ook voor de aanvoer van materialen. Met onze locatie Grondstoffen Recycling Burgum op een steenworp afstand kan benodigd materiaal snel ter plaatse zijn. Afgelopen week is er circa 7.000 ton menggranulaat geleverd voor de aanleg van de werkwegen op het project. Ook zijn er ruim 300 stuks legoblokken van restbeton geleverd voor het inrichten van de depots.

Kennis, expertise en ervaring! Dit is hoe GBN Groep de keten sluit en haar verschillende disciplines samen laat komen.