14 april 2022

Gemeente Rotterdam start proefvak met circulair beton van GBN Groep

Op 04 april 2022 is er gestart met het leggen van zo’n 400 m2 circulaire betonsteen in de Marconistraat te Rotterdam.  Beheerder Arjen Oostra: In Rotterdam is het nu de eerste keer dat er circulaire betonstenen worden gebruikt. Wat bijzonder is aan deze stenen is dat ze in het reguliere productieproces zijn gemaakt en het KOMO-keur hebben’.

De stenen zijn gemaakt van twee vrachten stenen afkomstig uit een project in Prins Alexander. Deze zijn afgevoerd naar onze locatie in Hoorn waar GBN Groep de stenen heeft gebroken in twee fracties:

  • Circugrind – grove fractie >4 mm
  • Circuzand – fijne fractie <4 mm

Het Circugrind en Circuzand zijn hergebruikt in de nieuwe straatstenen gemaakt bij Verdoorn Beton in Gouda.

Oostra: ‘Het idee komt voort uit een samenwerkingsverband van onder meer GBN Groep en TU Delft. Zij hebben de technologie C2CA ontwikkeld. Collega Cor Luijten van Stadsontwikkeling is daar mee bezig. Het idee was om oud beton te scheiden in grind, zand en cement. Het zou helemaal leuk zijn als alle vrijkomende materialen in een nieuwe steen verwerkt worden, maar daar is veel meer onderzoek voor nodig. Dat is voor deze huidige leverancier van de straatstenen geen doen. Nu heeft hij 30% zand en grind hergebruikt en verder nieuwe zand, grind en cement’.

Er wordt gemonitord hoe de stenen zich houden. Bij een volgende partij kan er dan meer hergebruikt materiaal toegevoegd worden. Een mooie ontwikkeling.