28 maart 2024

GBN Groep levert gewassen ballast voor onderwatertoepassing

In Groningen wordt het monumentale station Groningen verbouwd. Het project bestaat uit de bouw van de voetgangerspassage, fietstunnel, fietstalling, perrons, busonderdoorgang en het busstation.

Onlangs zijn de werkzaamheden begonnen voor de realisatie van de bus onderdoorgang. Deze verbindt straks de noordzijde met de zuidzijde van het station waardoor de bussen onder het spoor door kunnen rijden om het nieuwe bustransferuim en bus perron te bereiken.

Voor de realisatie hiervan wordt 1.000 m3 onderwaterbeton gestort. De bouwkuip blijft tijdens de werkzaamheden onder water staan. Dit is nodig zodat de zijwanden tegendruk hebben en niet instorten.

GBN Groep heeft voor de uitvoering van deze werkzaamheden gewassen circulaire spoorballast geleverd die gebruikt wordt als grindlaag waar het onderwaterbeton op gestort wordt.

Deze spoorballast is aan het begin van het project vrijgekomen bij het opruimen van het rangeerterrein. De oude spoorballast is afgevoerd naar onze locatie en in het wasproces gereinigd, gecertificeerd en opgewerkt tot hoogwaardige circulaire grondstof! Daardoor hebben we ter plekke de keten kunnen sluiten.