11 februari 2022

Column : Veiligheid

Veiligheid.

De afgelopen 25 jaar is veiligheid certificeerbaar geworden. Met een plaatje aan de muur kan je aantonen dat je veilig werkt. Maar is het ook veiliger geworden? Vreemde vraag eigenlijk. Wat is dat ‘veiliger’. Veiligheid is voor mij altijd een overgewaardeerde term geweest. Sterker nog, veiligheid is eigenlijk niets.

Wikipedia geeft voor veiligheid de volgende definitie:

Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken”.

Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.

Ik ben hoger veiligheidskundige. Als ik dat tegen de definitie leg, dan ben ik hoger kundige in iets relatiefs. Dus eigenlijk in niets……En dat is maar goed ook! Het gaat niet om mij. Het enige wat ik kan doen is al mijn collega’s helpen om doordacht te werken. Helpen in het vakmanschap. Als dat lukt dan vallen er ook geen gewonden en kan iedereen net zo gezond naar huis als dat ze zijn weggegaan.

Plaatjes aan de muur doen niets, veiligheid bestaat niet zonder vakmanschap. Bij GBN kunnen we niet bestaan zonder vakmannen. En vakmannen herken je aan dat ze durven “waarom” te vragen.

Sinds deze maand ben ik werkzaam bij GBN Groep en neem ik u graag maandelijks mee in een column over mijn werkzaamheden als Hoger veiligheidskundige.

Hessel Poortvliet

Hoger veiligheidskundige GBN