15 maart 2022

Column : Spiegeltje spiegeltje aan de wand.

Vorige week was ik op locatiebezoek bij een van onze productielocaties. Met een nuttige reden. Als bedrijf hebben we zogenaamde locatie risico-inventarisaties en -evaluaties. De zogenaamde RI&E. Ik was op locatie om kritisch met een veiligheidskundige bril te beoordelen wat gaat er goed en waar kunnen risico’s ontstaan. RI&E documenten zijn meestal tabellen met allerlei moeilijk benoemde risico’s met een score en een kleurtje van rood naar groen. Deze tabellen worden bekeken en gaan vervolgens vaak een la (in) en na 3 jaar wordt er weer gekeken naar wat er ook alweer was geconstateerd en dan verbaast zijn dat de RI&E zijn werk niet heeft gedaan.

Het fenomeen RI&E is goed, het is een spiegel waar een slimme organisatie dagelijks even in kijkt.

Dus ik was op een productielocatie en raakte daar in gesprek met de productieleider. Tijdens dat gesprek kwam weer het besef naar boven dat een RI&E nooit dat document mag zijn wat onder in een la verdwijnt. Het is geen formaliteit. De productieleider vertelde mij dat zijn vader op 43-jarige leeftijd om het leven was gekomen tijdens een arbeidsongeval. Op een exotisch eiland in de Indische Oceaan was zijn vader bezig met het installeren van een van de belangrijkste reddingmiddelen voor duikers die te lang te diep zijn geweest, een decompressietank. Tijdens de installatie van de tank werd een fout gemaakt waardoor een deur van de tank die onder druk stond los schoot. Helaas stond zijn vader toen net op de verkeerde plek. Als veiligheidskundige zeten dit soort verschrikkelijke ongelukken je altijd aan het denken.

Een document zoals een RI&E had dit ongeval niet voorkomen. Wat wel had kunnen werken is, als dit document de spiegel was geweest waarin elke dag gekeken was. Een RI&E is slechts een gereedschap, een middel om te helpen een organisatie bewust te maken van veiligheid. Het “veilig zijn” zal een organisatie toch echt zelf moeten doen.

Vakmanschap en veiligheid kunnen wat mij betreft niet zonder elkaar. Een vakman herken je immers aan hoe die met z’n gereedschap omgaat.

Stay safe!

Hessel Poortvliet