14 april 2022

Column: Discipline

Afgelopen weekend heb ik weer genoten van de Six Nations rugbywedstrijden. Als veiligheidskundige valt hier zoveel van te leren op het gebied van hoe werken organisaties veilig. Naast dat ik zelf jaloers ben op deze sporters.

Rugby is een sport waaraan allemaal mensen (m/v) meedoen van allerlei formaten. Hele grote van 150 kg + voor het stoppen van tegenstanders en 80 kg’ers om weer snel te zijn en te ontwijken. Allemaal professionals die de 100 meter binnen de 11 seconden sprinten. Deze tegenstanders moet je ook kunnen tegenhouden.

Met rugby zijn in het verleden flinke ongelukken gebeurd, naast gebroken botten en hersenschuddingen zijn er ook sporters geweest die nooit meer het veld op konden. Er komen zulke krachten vrij, een willekeurige Nederlander zou direct in tweeën breken.

Mede omdat er veel ongelukken zijn gebeurd, zijn er ook veel regels in het rugby. Regels werken echter alleen als een organisatie zich daaraan houdt. Dat is nou het mooie van deze risicovolle sport. Bij rugby gaat het om de organisatie, niet om het individu. Als er een overtreding wordt begaan door een individu is het direct de organisatie die hieronder lijdt. Zo spreken de commentatoren er dan ook over. “Lack of discipline” Het ontbreekt de organisatie aan discipline, als er geen discipline is op het rugbyveld wordt er ook echt niet gewonnen. Waarin de discipline ook goed is terug te zien, is in de status van de scheidsrechter. Alleen de aanvoerder van het team praat met de scheidsrechter. Als de scheidsrechter iets niet goed heeft kunnen zien, dan wordt de “VAR” erbij gehaald waarbij het stadion mag meekijken en meeluisteren hoe er tot een definitieve beslissing wordt gekomen.

Er zijn veel sporten die hiervan kunnen leren. Het grappige is dat de discipline op het veld ook terug te zien is bij de supporters. Supporters bij rugby hebben geen eigen vakken, die zitten door elkaar om een mooie wedstrijd te zien.

Veiligheid van een organisatie heeft dus te maken met de discipline van een organisatie. Regels zijn kaders waarbinnen je opereert. Kaders moeten zijn afgestemd op de risico’s die er zijn. Veilige organisaties herken je dan ook niet aan de plaatjes die aan de muur hangen maar voel je aan de discipline.

Ja ik ben jaloers op deze topatleten die 80 minuten kunnen beuken en daarna gewoon weer het veld aflopen. Als judoka is een wedstrijd van 5 minuten al uitputtend. En daarbij hoef je niet eens te rennen.

Stay Safe

Hessel Poortvliet

Hoger veiligheidsdeskundige GBN Groep