29 januari 2024

Afrikalaan vernieuwd: duurzaam potentieel ontsloten via circulair hergebruik van materialen

GBN heeft in opdracht van de Gemeente Utrecht onderzoek uitgevoerd naar het potentieel van vrijkomende materialen bij de herontwikkeling van Afrikalaan en omgeving in Kanaleneiland in Utrecht. Het primaire doel is om het potentieel van de materialen voor toekomstig hergebruik binnen het project of daarbuiten te bepalen.

Overzicht materiaalonderzoek:

Het materiaalonderzoek begon met een inventarisatie van vrijkomende materialen en hun potentiële circulaire toepassingen (Fase 1). In samenwerking met de Gemeente Utrecht hebben we de materialen geïdentificeerd met de grootste hoeveelheden en impact. Vervolgens hebben we de hergebruikskansen van deze materialen onderzocht (Fase 2). Voor elk materiaal dat zal worden hergebruikt is een factsheet gemaakt.

Resultaten

Betonklinkers kunnen binnen het project worden hergebruikt, dit voorkomt extra transport- en opslagkosten, waardoor het een duurzame optie wordt. Andere materialen, zoals blindegeleidetegels, betonnen banden, betonnen opritblokken en verlichtingsarmaturen hebben eveneens potentieel voor hoogwaardig hergebruik binnen het project. Daarnaast zouden duikers in het plangebied een nieuw leven kunnen vinden in verschillende functies, zoals natuurvriendelijke oevers, speeltunnels of bloembakken. Vrijkomende grond en zand tijdens graafwerkzaamheden kunnen den ook hergebruikt worden.

Laag-Hangend Fruit

Hoewel aanvankelijk niet geïdentificeerd als belangrijke materialen, kwamen bepaalde eenvoudig te demonteren items naar voren als laag hangend fruit. speeltoestellen, zitmeubilair, rubberen tegels, vuilnisbakken, en fietsenrekken geschikt voor één-op-één hergebruik.

Wat volgt?:

In materialen factsheets wordt aangegeven wat er komt in de volgende ontwerpfase en in het aanbestedingsproces. In samenwerking met de Gemeente Utrecht hebben we hiermee een belangrijke stap gezet naar hoogwaardig hergebruik van vrijkomende materialen, wat bijdraagt aan de duurzame transformatie van de buitenruimte van de Afrikalaan en omgeving op Kanaleneiland.