Laten we samen de uitdaging aan gaan! Let’s move the date! #movethedate

12 april 2022

12 April 2022; Wij wensen u een gelukkig en voorspoedig 2023!

Ja, u leest het goed…. 2023. Als wij in Nederland op 12 April de jaarwisseling zouden hebben, dan zou dit een geweldige dag zijn geweest om niet alleen het nieuwe jaar te vieren, maar ook het feit dat we in 2022 quitte hebben gespeeld met de aarde.

Helaas is niets minder waar. We zijn bij lange na nog niet op de helft van het kalenderjaar en het is vandaag de Nederlandse Earth Overshoot Day. Dat betekent dat wij vandaag in ons land alle grondstoffen die Nederland in één kalenderjaar kan produceren hebben opgebruikt. Tot 31 december 2022 staan we in het rood bij de aarde: we teren op de grondstoffen van de aarde in. Een schuld die we nooit meer kunnen inlossen…

En zoals vaker met schulden gebeurt, loopt ook deze ongemerkt op. In 2021 was de Nederlandse Earth Overshoot Day op 27 April. Onze schuld is dus dit jaar opgelopen met maar liefst 15 dagen. Dit kan en moet snel anders!

GBN Groep heeft als missie om Earth Overshoot Day terug te dringen op de kalender door een economie te creëren op basis van circulariteit waarin ketens gesloten worden. Doordat Earth Overshoot Day steeds vroeger in het jaar valt, wordt de urgentie hiervan goed duidelijk. Onze basis is dat GBN Groep materiaal stromen één voor één circulair maakt. Materiaalstromen zijn geen afval en worden omgezet tot hoogwaardige circulaire grondstoffen. Daarmee krijgen ze een nieuw leven in nieuwe producten of andere toepassingen. Impact maken, dat is wat wij doen.

Bij GBN hebben wij de afgelopen jaren de ketens kunnen sluiten voor beton, spoorballast, grond, bouwstoffen en kunstgras. Stuk voor stuk worden ze op hun eigen manier weer ingezet in de keten en dringen we het gebruik van primaire grondstoffen terug.

We kunnen het niet alleen. De circulaire economie moet gaan rollen en dat kunnen we alleen samen bereiken.

Laten we samen de uitdaging aan gaan! Let’s move the date! #movethedate