Circulair slopen, bouwen aan de toekomst!

Het consortium GBN Groep en Lek Sloopwerken hebben in opdracht van BAM Bouw en Techniek en de Schiphol groep eind 2020 de circulaire sloop van 3 panden aan de Snipweg en Pelikaanweg voltooid. De sloop is onderdeel van de voltooiing dubbele rijbaanstelsel (VDR), in dit project moeten diverse bouwwerken en voorzieningen gesloopt of verplaatst worden. In 2023 staat gepland dat Schiphol doorlaatpost 90 opnieuw bouwt. In het nieuwe ontwerp voor de doorplaatpost, zijn veel hergebruikte materialen verwerkt die vanuit de te slopen gebouwen vrijkomen, zoals staalconstructies, tussenwanden, ramen, deuren, sanitair en gevelbeplating.

Circulair slopen

De sloop is door ons voorbereid als een demontage project. De gebouwen zitten vol bruikbare grondstoffen en producten. Hier hebben we nieuwe bestemmingen voor gezocht, zodat deze grondstoffen in de keten blijven. Het effect? Grondstoffen worden hergebruikt, producten gaan langer mee en we verminderen de CO2-uitstoot. De gezamenlijke ambitie was zeer hoog, 99% van de materialen is circulair ingezet’. Zoveel mogelijk materialen hebben we weer opnieuw ingezet op Schiphol.

De overige materialen uit de gebouwen  hebben elders hun weg gevonden., zo worden de TL armaturen omgebouwd tot LED verlichting, worden de fietsenstallingen opnieuw gebruikt, komen kozijnen in nieuwbouw panden terecht en krijgen kabelgoten een tweede leven. De totale dakbedekking zal worden verwerkt en daar worden wegen van gemaakt.

Samenwerken

We hebben dit alleen kunnen realiseren door intensief samen te werken met opdrachtgever en ervaren partners, zoals Lek Sloopwerken en Lek Mining. De sleutel ligt in elkaars krachten te versterken.

GBN Advies

Samen Sterk

Wilt u meer informatie over circulair slopen ? Neem dan contact op met Harry Hofman en Martijn in 't Veld via advies@gbn.nl

Contact